Tradition: Der må gås på bordet juleaften

[caption id="attachment_5951" align="alignleft" width="300"] Elly havde en god aften, og SOSUerne havde givet hende den rigtige sølvbryllupskjole på. Den var dog skjult af en farverig jakke, som vi købte i pavernes by Avignon under en vinrejse for nogle år siden.[/caption] [caption id="attachment_5952" align="alignright" width="300"] Vi sang nogle få julesange og hyggede os.[/caption] Hjemme hos mine forældre fik vi klipfisk til frokost juleaftens-dag. Min far var helt vild med den slags. Jeg kan ikke huske, hvordan min mor og mine brødre havde det med denne særegne ret, men det var ikke noget for mig. Siden har jeg jo erfaret, at det var der mange, der spiste på Bornholm i julen i gammel tid. Og jeg kan huske, at skibshandler Hintze i Rønne, da jeg kom til Bornholm i begyndelsen af 60’erne tog klipfisk hjem til jul og man kunne lugte det på lageret! Hvordan det er med klipfisk i dag, ved jeg ikke. Det eneste jeg ved om den sag er, at det er blevet en dyr spise. Det sjællandske bondeland i 1950’erne Ellers fik vi hjemme hos mine forældre på Sjælland i 1950’erne flæskesteg og som regel gås, men nogle år var gåsen erstattet af en kalkun. Vi boede jo på landet, så jeg vil tro, at mine forældre har købt stege og fjerkræ hos nabolandmænd, undtagen de år, vi selv havde gæs eller ænder. Det var en fest af få flæskesteg og et eller andet fjerkræ, for ellers fik vi meget ofte kanin eller kyllinger af egen avl om søndagen, og det kan man godt blive lidt træt af i længden. I min familie her på Bornholm har Elly føjet mig i ønsket om, at flæskestegen skal suppleres med enten gås eller kalkun. Oftest er det blevet til gås. [caption id="attachment_5954" align="alignright" width="270"] Elly skærer kæmpekalkunen ud, da vi holdt jul på Løkker[/caption] Kæmpekalkun på partygrill Men ét år fik vi en kæmpekalkun forærende af vores god ven og post, Mogens Hansen. Det var mens vi boede på Bodernevej. Mogens kom med kæmpen, som vejede 17,5 kg. slagtet vægt. Vi må have haft en stor fryser dér, for vi fik den i november og puttede den i fryseren. Den kunne ikke være i ovnen, ej heller i vores almindelige kuglegrill. Så i stedet lejede vi hos Fridolf en partygrill, der netop var stor nok til ”øglen”. Vi stegte i mange timer, fik kød til mange dage, og blev overraskede over, hvor saftig denne ellers meget tørre fugl var. Hvis nogen har lyst til at vide mere om kæmpefuglen, kan man stadig på vores gamle hjemmeside læse om, hvordan vi gjorde HER. Nå, men i aftes stod den på flæskesteg og gås her i huset, hvor vi havde besøg af drengene, deres koner og tilsammen fire store børn. En stille og fredelig aften. Elly spiste ganske lidt gås, men var tilsyneladende mere begejstret for risalamanden. Vi sang nogle få julesange og havde en hyggelig og stille aften. På billedet her til venstre ses nogle af børnebørnene da vi hyggede os med en kæmpekalkun til jul.  

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler