Tidendes lederskribent: Vi skal huske at handle lokalt

Enig med chefredaktør Søren Christensen, der i sin leder i Bornholms Tidende siger, at vi skal huske at handle lokalt. Det gør han på baggrund af konkurssalget i RIE’s i weekenden. Og han har før på lederplads opfordret bornholmerne til at handle lokalt. Men det er måske lige netop dér problemet ligger. Når man kigger i diverse postbutikker i supermarkeder rundt om på øen ses resultatet af de voksende Internet-handel. Ser varerne i butikken – men køber dem på Nettet Og når man følger med på Facebook, kan man dagligt se, at diverse venner har dels forskellige internetbutikkers budskaber om såkaldt gode tilbud. Jeg skal ikke gøre mig mere hellig end højst nødvendigt. Det sker også, at jeg handler på nettet. Men det er som regel fordi jeg ikke har kunnet finde, hvad jeg skulle bruge i en bornholmsk butik. Jeg har hørt de frygteligste beretning om, hvordan kunder tillader sig at gå ind i en butik og få alle detaljerne og nogle gange billeder af en vare, som de er interesseret i. Eller de har prøvet tøjet i tøjbutikken. Hvorefter de gået hjem og har købt varen i en Internetbutik Skal butikkerne til at tage entrë for at overleve Det kan forretninger, der beredvilligt fortæller om deres varer, jo ikke leve af. Så jeg kan godt forstå, at der – vistnok endnu ikke på Bornholm – men i det øvrige land, er butikker, som tager entré, som refunderes, hvis man køber noget. Og dog, der var en antikvitetshandler i Aakirkeby for 15-20 år siden, der tog entré og trak den fra, hvis kunderne købte hos ham. Problemer med nethandeler Problemet med at handle på nettet melder sig for mange, når det viser sig, at varen enten ikke svarer til forventningerne, er i det forkerte format eller farve  eller går i stykker og skal repareres indenfor garantien. Selv om Bornholms  Tidendes redaktør – og jeg for den sags skyld – opfordrer til at handle lokalt, kan vi nok ikke stoppe udviklingen. Krejlermentalitet og kvalitet Jeg er ikke nogen krejlernatur, selv om min far var jyde. Jeg bliver som regel lidt flov, når andre begynder at prutte om prisen. Og jeg har som handlende oplevet at folk kunne finde på de mærkeligste krumspring for at komme udenom vores fastlagte priser. I vinbranchen er avancen ikke særlig høj, og derfor er det svært at give rabat på småhandeler, hvis man skal have en fornuftig forretning. Jeg har oplevet at folk kom ind for at købe en enkelt flaske vin til 50 kroner og spurgte, hvad rabatten var, hvis de tog to! Det har selvfølgelig været nogle jyder! Og så er jeg overbevist om, at en af grundene til, at folk er blevet så forhippede på rabat og krejleri, skylles forbrugerudsendelser i fjernsynet og forbrugerorganisationer, der ustandselig opfordrer borgerne til at efterspørge særlige tilbud. Forretningslivet med de evige udsalg har sin del af skylden. Min opfattelse er, at krejleriet i mange tilfælde har betydet, at det er gået ud over mange varers kvalitet.

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler