Tanker ved Ellys smukke bornholmsk-producerede urne

Tanker ved Ellys smukke bornholmsk-producerede urne

MÆND TUDER IKKE, og jeg har i hvert fald ikke gjort det siden jeg var 13-14 år. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg har sagtens kunnet blive rørt, når jeg har set mine børn gøre et eller andet, der var værd at tude over. Bl.a. når de gjorde Elly og mig til bedsteforældre. Eller jeg har kunnet tude “indvendigt”, når jeg har oplevet begravelser eller bryllupper. Men ingen synlige tårer, tak!

Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan. Det er ikke noget, jeg har valgt. Men det er faktisk slet ikke behageligt ikke at kunne vise den slags følelser.

Da min Elly døde for næsten en måned siden, blev jeg ked af det, selv om jeg har vidst længe, at det måtte ende sådan, efter hun i nogle år havde lidt af Alzheimers demens.

VED BISÆTTELSEN var jeg rørt og fældede måske en tåre. Da jeg skulle bede deltagerne i bisættelse om at følge med til et mindesamvær i AakirkebyHallerne kunne jeg godt mærke, at jeg ville have svært ved at sige alt det, jeg havde forberedt. Så det blev ikke til så meget. Det gik meget bedre henne i selskabslokalerne, hvor jeg var rørt over det store fremmøde og de mange blomster, der havde lyst op i den nyrestaurerede kirke.

For nogle dage siden fik jeg brev fra Rønne Kirkegård om, at Ellys urne var klar til afhentning. Brevet var lidt forretningsmæssigt, og jeg blev lidt rystet, måtte sætte mig ned.

Så aftalte jeg med kirkegården, at jeg ville hente urnen fredag eftermiddag og aftalte med Aakirkeby Kirkegårde, at jeg kommer med den i morgen mandag.

I weekenden har Elly gjort ophold i min stue her ved Præstedammen.

OPRINDELIGT HAVDE JEG ØNSKET, at Elly skulle dø hjemme hos os her med mig i hånden. Men af forskellige grunde kunne det ikke rigtig lade sig gøre. Og jeg var glad og tryg ved at det skete på Sønderbo, hvor Ellys kontaktperson, en meget omsorgsfuld SOSU sad hos hende, da hun trak vejret for sidste gang.

Da jeg skulle hente urnen i fredags kunne jeg mærke, at jeg have brug for hjælp og støtte. Min gode penneveninde Mia var straks klar til at stå mig bi. Og derfor blev det en smuk oplevelse at bære Ellys jordiske rester ud til bilen og derefter køre lidt rundt i Rønne forbi steder, der har betydet meget i vores liv: bl.a. Søndergade 16 og Slottet.

Nu står urnen inde i stuen, der i Ellys sidste tid herhjemme var omdannet til vores soveværelse. Den står ved siden af Ellys elskede dukkehus og en buket blomster, jeg har købt.

I weekenden skulle jeg have været til 15 års fødselsdag hos Villads i Vanløse. Men allerede fredag aften havde jeg feber og var trist til mode. Så jeg syntes, at det mest rigtige ville være at blive hjemme, ikke mindst i respekt for min livsledsager i mere end 52 år.

Lørdag blev en rigtig tude-dag. Hvor jeg med evige tårer i øjnene gennemgik vores lange livs mange dejlige fællesoplevelser. Jeg ved ikke, om man kan sige, at vi har opnået, hvad vi ville sammen i livet, bortset fra de tre børn vi skabte i kærlighed. Det var vi nærmest enige om fra dag to af vores bekendtskab, at vi skulle have børn. Måske var vi ikke helt enige om antallet eller i hvilken hurtig rækkefølge, de skulle komme. Men de kom og har næsten altid gjort os glade.

Elly og jeg har gjort rigtig mange ting sammen. Og i de tilfælde, hvor vi måske ikke kunne gøre et eller andet sammen, har vi drøftet det og fundet frem til fornuftige løsninger, som kunne bruges som rettesnor. Jeg tror således at jeg var hendes store støtte i hendes politiske karriere eller i arbejdet som plejehjemsleder på det, der blev til Slottet, ligesom jeg altid kunne regne med hendes opbakning, når jeg skulle tage vanskelige beslutninger på Bornholmeren. Fx da jeg besluttede at sige op og blive selvstændig, hvad der ikke var udtryk for en fornuftig beslutning, men som gav en vending i vores samliv, som ingen af os vistnok fortrød. Fordi det betød, at vi i de sidste 15 år, inden Elly blev syg, kom til at arbejde sammen hver eneste dag med salg af vin og bornholmske specialiteter. Det var dejlige år.

I dag er det søndag og sidste dag Elly i form af en rød bornholmskproduceret urne er hos mig. Jeg nyder det og græder. Og tænker videre på alle vores fælles oplevelser med glæde og taknemmelighed.

Tak for alt, Elly!

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler