Tand- og skulderpine forsvandt samtidig

Tand- og skulderpine forsvandt samtidig

Billedtekst: Der sad en syg tand i munden, men da tandlægen trak den ud, forsvandt smerterne i skulderen.

For et års tid siden opdagede jeg, at der var noget galt med min venstre skulder. Når jeg skulle række op efter en nøgle på et søm gjorde det pludselig ondt, og jeg måtte benytte den højre hånd i stedet.

På samme tid gik jeg til genoptræning på Sønderbo, og fysioterapeuten dér sagde, at jeg skulle lade være med at lave øvelser, der belastede venstre skulder, og hun foreslog mig at gå til lægen.

Næste gang jeg var hos min praktiserende læge, sendte han mig videre til fysioterapeut Tonny Steen i Nexø.

Der gik jeg så ca. en gang om ugen det næste halve år, og Steen var i stand til med sin specielle massage at fjerne smerter rundt om i kroppen, også i skulderen. Men jeg kunne stadig ikke - uden smerter tage nøglen af sømmet med venstre hånd.

Hen imod jul aftalte jeg en pause med “fyssen”, fordi jeg lige efter nytår skulle have fjernet en godartet knude på halsen eller snarere i nakken, og derefter skulle jeg holde en pause for at operationssåret ikke skulle springe op.

Efter at have været under kniven hos en plastikkirurg på Bornholms Hospital opdagede jeg, at smerterne i skulderen var aftagende, selv om jeg endnu ikke helt kunne nå op til nøglen.

Forleden skulle jeg så til tandlægen og frygtede, at en af mine få tænder i undermunden ville få dødsdommen.

Den frygt blev bekræftet, og tandlægen gjorde kort proces. Ud med kalorius.

Dagen efter kunne jeg uden smerter nå op til nøglen på sømmet med venstre arm.

Ja, og selv om det var overraskende, er det ganske foreneligt med de ting, Tonny Steen fortalte mig, mens jeg gik til behandling hos ham. Der er forbindelse mellem muskler på kryds og tværs af kroppen.

Og i øvrigt har jeg tidligere været udsat for noget lignende, da jeg for 40-45 år siden fik fjernet den sidste af mine visdomstænder, der var temmelig betændt.  Kort tid efter forsvandt en ømhed i mine skuldre, som jeg egentlig havde tilskrevet, at jeg sad så meget foran en computer og derfor troede, at det var myoser.

Jeg er ikke klog på kroppens mange forskellige funktioner. Det er Tonny Steen til gengæld. Han kan trylle med min muskler, så ømhed forsvinder, i hvert fald for en tid. Men hvis der har været en forbindelse mellem den syge tand og min venstre skulder, er det jo ikke så mærkeligt, at hans behandlinger helt kunne eliminere problemerne.

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler