Sunde og lækre Omega-3 gulerodsboller

Sunde og lækre Omega-3 gulerodsboller

Billedtekst: Min dejlige køkkenmaskine har fået nyt tilbehør, så nu kan jeg også rive gulerødder fint til bl.a. sunde boller

God morgen, og velkommen i Præsterdammens køkken. I dag skal vi lære at lave sunde, lækre boller.

Man skal jo lære, så længe man lever, og i det sidste års tid har jeg lært en hel del nyt om det, man under et kan kalde husholdning. Omstændighederne har gjort, at jeg er nødt til at interessere mig for madlavning, bagning og også rengøring. Det sidste er og bliver aldrig min spidskompetence, bl.a. fordi jeg bliver pustfuld og ofte får voldsomme hedeture, når jeg støvsuger eller vasker gulv. 

Men jeg synes selv, at jeg er blevet ret god til bagning og madlavning. Måske ikke finere madlavning, bare god almindelig husmandskost, sådan lidt robuste ting. 

Og som hjemmebager har jeg da gjort utallige landevindinger. Jeg laver et fantastisk lækkert rugbrød, der nærmest bliver sort, fordi der er maltmel og en masse kerner  i, og så er det uden surdej, men baseret på gær og kærnemælk. Den tyktflydende bornholmske er helt fantastisk til netop det formål, men jeg skal også snart prøve med A38 fra Klemensker.

Blomsterberg og Bilenberg
Jeg var op til jul heldig at lave nogle populære brunkager efter en opskrift, der var stærkt inspireret af Mette Blomsterberg. Kagerne blev ikke så smukke som Blomsterbergs, men de smagte fuldstændig som var de lavet af min farmor, der havde en gammel familieopskrift, som gik tilbage til begyndelsen af 1800-tallet.
En anden dygtig mesterbager er vores veninde, Elly Bilenberg. Hun tryller med dej og ovne som en professionel.

Mine boller er ikke ensformige og smukke i formen, men de smager godt, og man kan se, at de er
resultatet af en amatørbager.

Jeg synes selv, at jeg er ret god til at lave forskellige boller. De bliver sjældent så pæne i formen, men de smager til gengæld af noget.

Jeg havde lovet at lave sunde boller til et møde i Kræftens Bekæmpelse i Rønne i går. Nævnte det for Elly Bil, der fluks sendte  mig en mail med en meget enkel opskrift.

Fremgangsmåden: Omdan gær til flydende form!
1/2 pakke gær røres med en teske salt og en teske sukker til det bliver flydende, indleder Elly. Jeg har aldrig hørt, at man på den måde kan få gæren flydende. Men det måtte jo prøves og det viste sig at være let og enkelt.

Derefter varmes 50 gr. Lehnsgård Rapskimolie med fem deciliter sødmælk fra Klemensker.

Tre økologiske gulerødder (de var godt nok skæve) blev revet på en julegave, jeg fik, og som jeg lige vil give et par ord i slutningen af artiklen.

De fint revne gulerødder røres i blandingen med lidt hørfrø, siafrø og nogle valnøddekerner, der skæres i småbidder..

Det hele køres rundt i køkkenmaskine, mens jeg langsomt tilsætter Valsemøllens fine hvedemel, indtil dejen  er blød og god. Jeg tilsætter også lige en lille skefuld lys sirup.

Dejen sættes til hævning i tre kvarter.

Derefter sættes ovnen på 210 grader, i ventetiden på, at ovnen bliver varm former jeg med en ske, fugtet i vand, og iført gummihandsker, som også fugtes i vand, bollerne i en passende størrelse og lægger dem på rad og række på en plade med bagpapir.

Når pladen er fuld eller der ikke er mere dej, sættes pladen oven på komfuret til lidt efterhævning, mens jeg venter på at ovnen kommer op på de 210 grader. Jeg smører lige bollerne med en gang Lehnsgård olie, inden de kommer i ovnen, hvor de skal bage ca. 20 minutter. 

Resultatet er meget sunde boller, fyldt med Omega 3-olier, og lette. De smager naturligvis bedst, når de er smålune og med et tykt lag rigtig smør. UHM. Og så kan jeg sige fra deltagerne i mødet hos Kræftens Bekæmpelse, at de var så flinke at rose mine boller temmelig meget. Jeg opfatter det som ærlighed!
Ankarsrum køkkenmaskinen
Jeg blander altid dejen til mit bagværk i den fantastiske køkkenmaskine, som mine børn forærede mig, da jeg blev 75 år i fjor. Den hedder Ankarsrum og blev tidligere solgt under Elektrolux-navnet. Men den er stadig svensk, solid og en god hjælper i køkkenet.

Her til jul forærede nogle af børnebørnene mig tilbehør til maskinen, så jeg kan snitte eller rive grøntsager på den. Det gode ved apparaturet er, at det er enkelt at montere på maskinen, det kan snitte og rive i forskellige størrelse. Det går hurtigt, og det er let bagefter at rengøre tilbehøret. Det er også vigtigt.

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler