Sølvfiskene endnu ikke på land ved Præstedammen

Sølvfiskene endnu ikke på land ved Præstedammen

Billedtekster: Til venstre en ovnfisk og til højre en almindelig sølvfisk. Billedet stammer fra Statens Skadedyrlaboreatoriums hjemmeside.

Hold da helt op, hvor har jeg i tidens løb slået mange sølvfisk ihjel. Men jeg er sluppet for at bekæmpe dem, efter at vi er flyttet her op til Præstedammen. Måske fordi vi er blevet bedre til at lufte ud? Jeg savner dem ikke, men undrer mig over, hvor de bliver af.

Jeg ved det ikke. Men jeg har læst, at der normalt ikke er grund til at bekæmpe de små kræ, medmindre de optræder i store mængder og går til angreb på fx frimærke- og bogsamlinger, hvor de kan stille sulten og være til nogen skade.

Bolius har en fin artikel om sølvfisk og slægtningen ovnkræ  i disse dage. Herfra har jeg lån nedenstående:

“Hvad er sølvfisk?
Sølvfisk (også kaldet sølvkræ) er en art vingeløse insekter med en længde på 12-25 mm. Arten bærer det latinske navn Lepisma saccharina. Sølvfisken tilhører en orden af "urinsekter" kaldet Thysanura, der har eksisteret i mere end 300 mio. år.

Man kan derfor med en vis ret betragte sølvfisken som et slags overvintret fossil eller insekternes svar på den blå fisk.

En sølvfisk lever 3-4 år, hvilket er en anseelige alder for insekter. Nogle individer bliver endda helt op til 8 år gamle. Sølvfisk bliver ved stuetemperatur typisk kønsmodne inden for 1 år. Til gengæld lægger en hun sjældent mere end en snes æg i sin levetid. Sølvfisk skifter ham mellem 1 til 4 gange om året.

Thermobia domestica, også kaldet ovnfisken, forveksles ofte med sølvfisken. Ovnfisken kan blive op til 2 cm lang. Den er grålig med mørke pletter. Ovnfisken er meget glad for varme og kan leve i lidt tørre miljøer. Men ellers er ovnfisken meget lig sølvfisken.”

Hvis man vil vide mere om sølv- og ovnfisk og om bekæmpelse, kan det læses på Bolius-hjemmesiden

 

 

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler