Rygtet lyver: Det er let at lave porcherede æg

Rygtet lyver: Det er let at lave porcherede æg

Billedtekst: En tallerken med to porcherede æg, hjemmebagt rugbrød og tun fra dåse.
Man kan vælge så meget andet til at akkompagnere æggene, ja, faktisk alt hvad man
kunne finde på at spise spejlæg til. Næste gang vil jeg lbruge friskkærnet smør på
brødet.

Godmorgen! Det er længe siden, at vi har været i Præstedammens køkken. Men nu er jeg her med lidt opskrifter.

En Facebook-ven spurgte forleden, hvordan man laver porcheret æg. Jeg kan erindre, at min mor en gang lavede det, og at æggene smagte rigtig godt, vistnok til noget, der i min erindring står som en hamburgerryg.

Men hvordan man lavede det, havde jeg ingen idé om, blot at det vistnok var temmelig svært.

Det er de nu ikke Men hvis man skal lave porcherede æg til mange, så er det tidkrævende, da man faktisk kun kan lave et eller to ad gangen.

Alletiders Kogebog har en opskrift med fire æg, så friske som muligt.

Man skal bruge 1 deciliter hvid eddike, 10 dl vand og lidt salt.

Vandet bringes i koge, hvorefter man skruer ned, så det kun bobler lidt. 

1 æg slås ud i en kop eller skål, så blommen fortsat er hel. Derefter puttes ægget forsigtigt i vandet, og med et par skeer samler man hviden om blommen og sætter gerne vandet i cirkulation, så man får et pænt resultat. Derefter porcherer æggene i 4-5 minutter.

Jeg havde to æg i gryden på én gang, og de blev faktisk ganske pæne. Jeg nød dem sammen med noget dåsetun, hjemmelavet rugbrød og et glas lækker østrigsk hvidvin.

Æggene mindede om blødkogte eller spejlæg, og det var ganske lækkert og ikke nær så kompliceret, som jeg havde forstillet mig.

Dejligt mørkt rugbrød uden surdej
Hvis nogen i øvrigt har forsøgt sig med min rugbrødsopskrift uden surdej, skal jeg lige gentage den med visse forbedringer:

50 gr. gær (eller 11 gr. tørgær)
3 tsk. salt
1 liter bornholmsk kærnemælk
50 gram maltmel
100 gram Grahamsmel
500 gram hvedemel 
700 gram gr. groft rugmel 
1 par håndfulde knækkede rugkerner
1 håndfuld nøddemix (mandler, valnødder, hasselnødder, andre nødder, men ikke peanuts!)

2 spsk. sirup

Lehnsgård Rapskimolie
Morgenmadsknas/crunch

Senest er jeg gået over til at starte med gær, salt og sirup i en lille skål, hvori jeg rører rundt i det, til det hele er blevet en homogen flydende masse.

Kærnemælken kommes i røremaskinens skål. Derefter tilsættes gær og de øvrige ingredienser. Røres sammen til en fast masse, og der tilsættes vand eller mælk efter behov. Sættes til hævning på et lunt sted en times tid. Derefter kommes det i forme og smøres med rapsolie, klem dejen godt ned og stik eventuelt med en gaffel. Der strøs med crunch, græskarkærner, birke, knækkede rugkerner eller andet passende knas.

Tænd for ovnen på 250 grader og sæt formene til efterhævning i ca. 20 minutter. Når ovnen har nået de 250 grader, sættes formene ind midt i ovnen, og der skrues ned til 200 grader. Bagetid 45 minutter, hvorefter brødene får yderligere 15 minutter i ovnen uden forme, så skorpen bliver sprød.

Når brødene er kølet af, putter jeg det ene i en stegeso, der holder brødet frisk længere end i alle andre brødopbevaringsbeholdere, jeg har kendskab til. Det andet halverer jeg og putter i poser i fryseren. Når de skal bruges, tør jeg dem op i mikrobølgeovnen og de er ligeså velsmagende som det friskebagte brød.

Hvorfor jeg ikke bruger surdej. Efter kemo er min mavefunktion og mine smagsløg ændret, således at jeg får kvalme af brød med surdej. Mine gærbrød har ikke samme uheldige indflydelse på mig.

Skidne æg: Da jeg på FB læste om de porcherede æg kom jeg til at tænke på en påskespise, vi fik derhjemme i min barndom: Skidne æg. Det bliver måske et af mine kommende projekter, som hvis jeg vil underholde med til den tid, hvis det lykkes.

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler