Præstedammen faretruende tæt på at gå over sine bredder

Præstedammen faretruende tæt på at gå over sine bredder

Der er fare for, at der kommer en oversvømmelse her ved Præstedammen, hvis det voldsomme regnvejr fortsætter, som det er begyndt.

Det er ikke så mange måneder siden, at vandstanden i dammen var en halv meter under daglig vande. Nu er det afløb, der fører til det offentlige kloaksystem, vistnok i Østergade, fprlængst dækket af vand og ser ikke ud til at aflede noget.

Da jeg opdagede hvor tæt vandet er på at gå over bredderne gik jeg ud for at fjerne blade og kviste og andet affald fra afløbsristen, men der var ikke noget. 

Uden at have forstand på de dele, kan jeg  forestille mig, at vandstanden i kloaksystemet også er høj, så vandet i afløbet ingen steder kan komme.

Vandet i Præstedammen kommer jo ikke alene ovenfra, men da den ligger nede i en lille dal strømmer vand fra jorden til fra alle sider, og vi har i det seneste par dage  efter at isen på dammen endelig er smeltet, været vidne til, at vandspejlet nærmer sig  stenkanten med stor hast.

I går var der 25 centimeter op til “kajkanten”. Her til formiddag har jeg målt, at der kun er faretruende 15 centimeter til, at dammen går over sine bredder.

Jeg vil tro, at fiskene i dammen er glade for det meget friske vand, men det kan jo også blive for meget af det gode, og jeg overvejer, om jeg skal køre bilen op til byen  og bygge en tømmerflåde, så jeg kan komme tørskoet op til bakken, der fører op til Nybyvej. Og jeg er glad for, at vi ikke har nogen kælder, der kan fyldes med vand.

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler