Julen reddet med lodder og trisser

De gange, vi har holdt julen hos os i de 52 år Elly og jeg har fejret jul sammen, har vi altid haft en strikket julenisse i toppen af træet. Først senere har vi opdaget, at det er en god, gammel bornholmsk skik.
I år har der været et par mindre katastrofer i juleforberedelserne. Først kunne jeg ikke finde julepynten, fordi  den ikke var, hvor jeg plejer at gemme den. Og den anden var, at jeg besluttede, at vi ikke skulle have juletræ, fordi det bliver lidt trangt med pladsen, og Elly skal kunne komme ud gennem havedøren med sin kørestol. Men det var nok for meget for sønnerne. I hvert fald kørte de ud og købte et mindre juletræ, som børnenebørneNeIngrid, Gunna, Villads og Ella pyntede med stor iver. Et tredje problem var, at vi ikke kunne finde den strikkede julenisse til toppen af træet. Så vi måtte gå på kompromis ved at sætte en lille buttet nisse på strikkenissens plads. Men nu er træet pyntet og klar og så har vi også det mest naturlige sted til de mange julepakker. "Op til tijled ska det nå" hedder det i Otto J. Lunds herlige julesang, "I mårn e'd jyjl". Men sådan blev det ikke her, selv om drengene havde spøgt med at sætte en krog i luftet og hænge træet derop. Så julen blev reddet med lodder og trisser. Ligesom julen jo nærmest er hvid her på trods af meteorologernes forudsigelser om noget, der var betydeligt mere gråt. GOD JUL TIL ALLE.

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler