Hvorfor er der så mange biler med dårlig lygteføring?

Hvorfor er der så mange biler med dårlig lygteføring?

BILLEDTEKST: På vej hjem til Aakirkeby i går eftermiddag mødte jeg ret hurtigt efter hverandre tre biler, som jeg fandt anledning til at blinke til for at gøre opmærksom på deres forkerte lygteføring. Så ved Robbedale holdt jeg ind til siden i håb om at "fange" en synder med mobiltelefonen. Min tålmodighed er ikke stor så efter nogen tid opgav jeg og nøjedes med at fotografere lovlydige bilister. Straks efter at være startet kom der naturligvis en bil med en udbrændt venstreforlygte. Men jeg vil jo helst være lovlydig, så jeg fotograferer eller taler ikke i mobiltelefon under kørslen.

Jeg er i mit liv med kørekort siden 1961 faktisk blevet stoppet af politiet utallige gange, og indtil i foråret 2018 har myndigheden ikke haft grund til at sætte fingeren på hverken min kørsel eller de forskellige biler.

Men i foråret var det anderledes. En færdselsbetjent på motorcykel, som jeg ofte har set i fjernsynet i forbindelse med udsendelser om, hvordan folk opfører sig i trafikken, havde fået øje på og mig vinkede mig ind til siden ved Kannikegård. 

Han stillede spørgsmålet:
- Hvis du skal være ærlig, gik du så rundt om bilen for at kontrollere lyset, inden du satte dig til at køre?

Mit ærlige svar var benægtende, selv om jeg da godt kan huske, at man i køreundervisningen for næsten 60 år siden blev belært om at man naturligvis skal kontrollere lyset, inden man begiver sig ud i trafikken.

Men hånden på hjertet, kære læser, hvor ofte gør du det? Nej, vel på det punkt er vi nok lige gode om at bryde loven.

Nå, men jeg fik at vide, at den var gal med min ene forlygte, og så tog betjenten en runde omkring bilen og fortalte, at der også snart skulle nye dæk til, slidbanerne på især fordækkene var tæt på at være kriminelt tynde.

Heldigvis havde jeg aftalt med værkstedet, at jeg en af de nærmeste dage skulle have nye dæk. Men jeg satte naturligvis straks efter mødet med den venlige politimand kursen mod Midtbornholms Auto for at få sat en lovligt lysende pære på plads. Og et par dage efter var jeg også kørende på nye dæk, så samvittigheden var i orden. 

Et par måneder senere blev jeg igen stoppet af en motorcykelbetjent. Men denne gang var alt i orden.

Den episode med det forkerte lys og dårlige dæk tænker jeg næsten altid på, når jeg kører fra Aakirkeby enten som regel til Rønne eller Nexø. Ikke mindst fordi jeg faktisk ikke kan mindes en gang at have kørt en af disse strækninger eller retur uden at have mødt en, to eller tre biler, der skulle sætte kursen mod deres værksted for at få bragt sagerne i orden.

Ligesom jeg som regel bliver blinket til, når jeg skal udskifte en pære, blinker jeg ihærdigt til alle med dårligt lys, som jeg møder på min vej. Nogle hilser igen, men jeg tror og håber, at de fleste er klar over, at der er noget galt med deres lys.

 

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler