Har fartet jorden rundt og er nu hjemme hos ny kæreste

Har fartet jorden rundt og er nu hjemme hos ny kæreste

Af Jørn Pedersen Det har været en lang spændende og udviklende rejse, både mentalt og fysisk, jeg har været på,siden jeg blev født i Pedersker for snart 60 år siden, til jeg i dag bor i Præstegården i Aakirkeby. Turen er gået igennem blandt andet Købernhavn, Saudi Arabien, Malawi, Sydkorea, Tyrkiet, Bulgarien, Kroatien, Ukraine, Rusland og Slovenien, hvor jeg har boet og arbejdet som virksomhedsleder eller ledelseskonsulent i fødevare- og drikkevarevirksomheder af forskellig størrelse. Og rejsen forsætter naturligvis, men nu med et fast udgangspunkt i Præstegården. Tættere på rødderne i Pedersker Da jeg for et år siden besluttede at flytte tilbage til Bornholm, var det med et ønske om at genopleve det nære og være tættere på mine rødder samt at øse ud af mine erhvervserfaringer til dem, der havde lyst til at bruge dem. Siden jeg for 10 måneder siden, en kold februar morgen, kom tilbage til øen, har tingene udviklet sig meget hurtigt og i den helt rigtige retning, uden at noget af det var planlagt. Blev kæreste med sognepræsten For bare at tage de vigtigste ting, der er sket for mig i den korte periode, kan jeg nævne følgende skelsættende begivenheder:

  • I dagene efter jeg var ankommet til Bornholm, døde min kære og eneste svoger (Flemming Munch Kofoed, gift med tidl. borgmester Britta Kofoed. red) pludseligt og alt for tidligt • Jeg mødte min dejlige kæreste Birgit Friis og nyder at bo sammen med hende. • Jeg er blevet morfar • Arbejder som virksomhedskonsulent for et par bornholmske virksomheder og en virksomhed udenfor landet • Er frivillig ledelsesmentor for tre iværksættere her på øen • Er involveret i udviklingen af Pedersker by • Arbejder som kirketjenervikar og gravermedhjælper.

Derudover er jeg kommet tættere på min børn og mine søskende og er med glæde igen kommet i kontakt med dem på Bornholm, jeg ikke har set i rigtig mange år. [caption id="attachment_6025" align="alignright" width="225"] Vinmarker i Slovenien, hvor Jørn Pedersen har været direktør for et vineri.[/caption] Udvikling og perspektiv Og som om det ikke skulle være nok, er der for mig udsigt til, at 2019 bliver fyldt med flere af de spændende ting at beskæftige mig med her på Bornholm, for her sker der en overraskende masse ting, der er udvikling og perspektiv i. Mange af dem jeg fra tidligere har kendt på Bornholm, har nikket anerkendende og sagt: ”Ja vi tænkte det jo nok – det forfløjne liv bliver du nok træt af en dag og så vender du hjem igen”. Men for det første var det at vende tilbage til Bornholm ikke en del af en langsigtet plan og for det andet var ”hjem” for mig altid det sted, hvor mit arbejde førte mig til. Jeg har derfor ikke haft længslen til at flytte tilbage til fødeøen igennem mit ”forfløjne” liv. Andre kulturer og vanskelige arbejdsopgaver Min interesse for andre kulturer, lande, anderledes mennesker og vanskelige arbejdsopgaver har altid ligget til mig og den interesse synes jeg at andre skal have del i. Man bliver jo utrolig dansk af at bo i udlandet og når jeg så er tilbage til Danmark og til fødeøen, forundres jeg igen og igen over at kunne se min egen oprindelige kultur og historie med briller, der har udlandets perspektiv. Det perspektiv synes jeg, at der ofte er brug for at se og derfor er det min interesse at dele mine opsamlede erfaringer og det perspektiv med andre her på øen. Flytningen tilbage til Bornholm har også givet mig mulighed for dyrke det nære mere og jeg har mulighed for at kun at beskæftige mig med de ting, der virkelig interesserer mig og giver mening. Vender tilbage til Præstedammen Det har som sagt været utroligt dejligt og givende at bo i så mange forskellige lande og kulturer og det er også utrolig dejligt og givende at komme hertil igen og nu er jeg altså fast besluttet på at blive. Her er heldigvis mange, der synes de kan bruge af mine erfaringer, jeg har fundet et arbejde, der er personligt berigende, jeg har et fantastisk privat- og familieliv og jeg har stort medmenneskeligt udbytte af mit frivillige arbejde. Jeg håber dog på at få mere tid til at skrive og til at fortælle om mine erfaringer, som jeg også gerne vil komme tilbage til her i ”Set fra Præstedammen” i et senere indlæg.    

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler