En ganske almindelig aftensværmer, jeg aldrig før har set

En ganske almindelig aftensværmer, jeg aldrig før har set

På Ellys fødselsdag, 18. september i fjor, fløj en gave, kan man næsten sige ind ad det åbne vindue i den hede sommernat.

Det var en natsværmer med meget flotte tegninger og farver, der åbenbart havde besluttet sig for at lægge sig til at dø i vores vindueskarm.

Jeg kontaktede straks Bornholms fornemste sommerfugleekspert, Morten Top, for at få at vide, hvad det var for et kræ, der havde valgt vores vindueskarm som sit sidste hvilested. Morten er manden bag pragtværket om danske sommerfugle.

Han var ikke i tvivl: Det er en snerresværmer.

Det viser sig at være en temmelig almindelig aftensværmer i Danmark. Jeg havde jo håbet på en sjældenhed, når det nu skulle være.

Men mig bekendt har jeg aldrig tidligere set en snerresværmer.

Nu kigger jeg på den hver dag. Den ligger der i vindueskarmen og ligner sig selv fra dengang den valgte vores ringe bolig som sin sidste.

Kendsgerninger om kræet
Jeg har hugget følgende opplysninger om snerresværmeren på NaturPorten: Latinsk navn: Hyles galii

Engelsk navn: Bedstraw Hawk-moth

Klasse: Insekter

Orden: Sommerfugle

Familie: Aftensværmere

Gruppe: Natsommerfugle

Snerresværmer er udbredt i det meste af Danmark, men varierer fra sjælden til ret almindelig. Den lever i skovlysninger og klitter. Snerresværmere er aktive om aften, natten og i skumringen.

Kendetegn
Snerresværmer har en bred, kraftig krop og smalle vinger. Forvingerne er brune med et lyst midterbånd, og bagvingerne er rødlige med en hvid plet og sorte bånd. Snerresværmeren står stille i luften på svirrende vinger, når den suger nektar i blomster. 

Føde
Som andre sommerfugle suger snerresværmere nektar i mange forskellige blomster med en lang sugesnabel. Larven lever af blade og blomster fra gederams og gul snerre.

Fakta
Levesteder: Det åbne land

  • Vingefang: 60-85 mm
  • Flyvetid: Maj-september
  • 1-2 generationer
  • Overvintrer som puppe

Vidste du det?
Larven af snerresværmer er mørkegrøn med gule pletter omgivet af sorte kanter, en gul stribe på ryggen og et rødt horn bagerst på kroppen. Larverne er godt kamuflerede på gederams og snerre. 

 

Er der en sommerfuglesamler, som vil have den?
Så vidt det videnskabelige.

Jeg har hverken gul snerre eller gederams i haven, men der er ikke så langt herfra til en mark, der hver sommer er dækket af de smukke gederams, så måske kommer den derfra.

Og måske skulle man i sin have tænke mere på at have planter, der tiltrækker flotte sommerfugle og nat/aftensvæmere. Det ville jo ikke være så svært med et par gederamsplanter eller gul snerre for den sags skyld.

 

Min Snerresværmer i vindueskarmen ligger og ser næsten levende ud. Den har ikke krævet sprit eller anden balsamering for at se velbevaret ud. Den eneste skavank, jeg kan se ved den, er, at den mangle venstre “følehorn”

Hvis der blandt mine læsere er en samler, som vil have den, skal jeg blot have et praj. Jeg vil tage afsked med den med respekt, fordi den valgte vores ringe bolig som en slags grav. Men det skulle glæde mig, hvis den kan gøre gavn i en samling af sommerfugle og aften/natsværmere.

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler