Billedkunstner med uddannelse fra Irkutsk, St. Petersborg og Nexø

Billedet herover er et Alena Wils tog, da hun tidligere i år besøgte sin familie og fødeby Angarsk, der ligger ved Baikal-søen. Her laves der masser af is-kunst hvert eneste år. Billedet herover er et eksempel på det.   Alena Wils har russisk oprindelse. Lige nu bosiddende med familie i Nexø. Har gennemgået en grundig russisk og dansk kunstuddannelse. Fem år på Kunst College i Irkutsk. Tre år på St.Petersburg Stieglitz State Academy of Art and Design. Fire år på Det Danske Kunstakademis Skole for Arkitektur, Design og konservering. Heraf etårig årig   udvekslingsstudent på billedkunst, samt gennemført en 3-årig uddannelse på Keramiklinien i Nexø. Jeg blev opmærksom på den unge billedkunstner, da hun forleden sammen med Morten Poulsen udgav bogen "Sofus fra Bornholm". Af Alena Wils Jeg er født i Angarsk i 1983, Irkutsk region. Siden jeg var tre år gammel har jeg haft stor interesse for billedkunst og sagt til min mor, at jeg skal være en berømt billedkunstner. Så min mor sendte mig til billedkunstskole for børn, da jeg var otte år gammel, hvor jeg har arbejdet med forskellige teknikker og materiale. Her fik jeg grundig forståelse for form og farver. [caption id="attachment_5588" align="alignleft" width="222"] Med Sofus og mormor på marked i Alenas fødeby i Sibirien. [/caption] [caption id="attachment_5589" align="alignright" width="300"] Sofus og morfar under Aleneas første besøg hos famlien i 13 år[/caption] Derefter kom jeg på Art College fra 2000-2005. I 2005 rejste fra Sibirien til St, Petersburg, hvor jeg gik på kunstakademi. Hjemme i Sibirien for førsge gang I 13 år I 2018 har jeg været I Sibirien for første gang I 13 år. Jeg var der om vinteren sammen med min søn Sofus. Det var en meget spændende rejse og fantastiske oplevelse. Angarsk en industriby med 226.374 indbyggere. Angarsk ligger ved floden Angara og er stationsby påDen Transsibiriske Jernbane, 5.150 kilometer fra Moskva. Angarsk har koldt tempereret fastlandsklima. Om sommeren falder meget mere regn end om vinteren. [caption id="attachment_5590" align="alignleft" width="300"] Marked i Angarsk, da Alena og hendes søn besøgte familien tidligere i år. [/caption] 100 frostfrie dage om året Den gennemsnitlige årlige temperatur er 0.2 °C, og den gennemsnitlige årlige nedbør er 485 mm, hvoraf 64% falder fra  maj til august. Vejrobservationer indikerer, at den frostfrie periode i Angarsk er omkring hundrede dage. Den første frost kommer i midten af september, og fra slutningen af maj er der frostfrit. Gennemsnitstemperaturen i januar er -22 °C, i juli 18 °C. I sommeren 1945 blev Angara-floden og Kitoyas flod bestemt til opførelse af et anlæg til produktion af kunstige flydende brændstoffer, hvis udstyr blev importeret fra Tyskland. Ifølge planen var det planlagt at opbygge en arbejdsby her. Den første bebyggelse i Angarsk blev påbegyndt i 1948 som en industriel bosætning og i 1951 blev bebyggelserne officielt registreret som en by. I området var der i 1930'erne og 40'erne en række Gulag-arbejdslejre Under 2. Verdenskrig voksede byen hurtigt som følge af civile, der var blevet evakueret fra de besatte vestlige dele af Sovjetunionen, ligesom industri fra det vestlige Sovjetunionen var blevet flyttet mod øst på den anden side af Uralbjergene.   Fantastisk barndom Min barndom har været fantastisk. Jeg vokser op i Angarsk by og bor i en lejlighed sammen med min mor, bedstefar, bedstemor og min lillesøster. Om sommeren  har jeg boet sammen med min bedstefar i en landsby, hvor vi har sommerhus. Min far har boet i landsbyen og arbejdet som selvstændig træhusbygger. Han var en meget kreativ person, men døde desværre kun 35 år gammel. Min mor arbejdede på Angarsk polymerfabrik og tog det fulde ansvaret for mig og min lillesøster. Hun har givet mig mulighed for at gå videre med min kunst, så jeg har fået en god videregående uddannelse. [caption id="attachment_5596" align="alignright" width="245"] Akvarel fra Paradisbakkerne af Alena Wils.[/caption] Bornholms giver inspiration og glæde Jeg kom til Bornholm i 2009 efter at have boet et års tid I København. Min søn blev født i 2012 på Bornholm. Jeg er glad for Danmark og især glad for at bo på Bornholm. Bornholm er dejlige ø ,som giver mig mange oplevelser og glæde. Min kunst er baseret på den bornholmske natur. Bornholmsk natur og historie er mine inspirationskilder. Bornholmerne er søde og dejlige mennesker, som bidrager til at min familie har en trygge tilværelse. Har fået mange god venner på øen. Det er godt tegn på, at vi er trives på Bornholm. Min første bog Jeg har netop udgivet min første bog, “Sofus fra Bornholm”,  sammen med Morten Poulsen. Jeg håber at lave flere spændende projekter, som er baseret på bornholmsk inspiration.     Forsiden af Morten Poulsens og Alena Wils' bog om "Sofus fra Bornholm"     Mere om Alena Wils på hendes Facebookprofil    

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler