Besat af helstøbt oplevelse på Rønne Theaters skrå brædder

Besat af helstøbt oplevelse på Rønne Theaters skrå brædder

Billledet herover viser til højre bornholmske Kim Tørnstrøm i flot samspil med den anerkendte skuespillerinde, Sarah Boberg. Foto: Bornholms Teater

Fantastisk skuespilkunst, imponerende opsætning af forestillingen “Besat” på Rønne Theater. Bortset fra den kvælende varme, var det en helstøbt aften, hvor alt fungerede, så vidt jeg kunne se.

Jeg oplevede det sammen med min yngste søn, og vi var enige om, at det var en god oplevelse.

Og så er det imponerende alt det, som ligger bag forestillingen: instruktion, scenografi, kostumedesign, lys og lyd. Det glemmer man ofte og tager som en selvfølge.

Imponerende forfatter-præstation
Hvis jeg skal være helt ærlig er jeg allermest imponeret over Jesper Bræstrup Karlsen, der har skrevet stykket, og som tilhører mine børns generation. Selv om han er søn af bornholmske forældre, har han gravet meget dybt i den særlige bornholmske situation ved krigsafslutningen, hvor Bornholm blev svigtet af Danmark, der festede og ikke havde tid eller lyst til at tage stilling til, at den tyske kommandants stædighed førte til de russiske bombardementer af Rønne og Nexø.

Historien giver tydelige mindelser om den virkelighed, der blev bornholmernes i de dramatiske majdage i 1945. Historien giver også plads til publikums reflektioner til nutidens storpolitiske dilemmaer.

Fremragende bornholmsk amatørskuespiller
Og så glædede det mig, at amatørskuespilleren Kim Tørnstrøm fra Nexø mere end levede op til forventningerne i de korte glimt, hvor han med sit dejlige bornholmske spillede op til de professionelle skuespillere. Ja, man må vel godt være lidt lokalpatriotisk, specielt når stykket handler om, hvordan Bornholm blev svigtet.

Fortjener en TV-opsætning
Stykket fortjener virkelig at blive set, også udenfor øen, hvor de bornholmske oplevelser fra dengang formentlig er ganske ukendte. Eller måske allerbedst til en TV-opsætning på en landsdækkende kanal.

Spændende nyindretning af teatercafeen
Forud for forestillingen og i pausen indfandt vi os i cafeen for at nyde et glas hvidvin, men der var så kvælende varmt, at vi ikke helt fik lejlighed til at nyde den hyggelige nyindretning, hvor man med enkle midler har lavet en forbindelse fra “de gode gamle dage” til nutiden. Vi fortrak som alle andre til den hyggelige teaterhave.

Man kunne ønske sig, at der en dag kom en mand med en stor pose penge til etablering af effektiv ventilation både i cafeen og i teatersalen.

Forestillingen er i øvrigt opsat i regi af Bornholms Teater. Jeg har aldrig rigtig forstået, hvad forskellen på Rønne Theater og Bornholms Teater er. Men jeg ved dog, at Danmarks ældste, aktive teaterbygning ligger i Rønne og stadig bærer byens navn.

Til allersidst og en meget privat bemærkning: Jeg har de senere år døjet med at høre, hvad der siges på scenen bl.a. på Rønne Theater. Nu har jeg fået nogle små, smarte høreapparater med et program, der fungerer med telelink/teleslynge. Det stillede jeg om til på min mobiltelefon, og det blev helt enkelt en speciel dejlig høreoplevelse, hvor jeg for en gangs skyld kunne høre hvert eneste ord på scenen.

 

 

Set fra Præstedammen

Mit navn er Søren Randbøll Wolff. Jeg er født i Roskilde i 1943, men flyttede nærmest ufrivilligt til Bornholm 1961 for at blive journalistelev på Bornholmeren, en avis, der desværre ikke eksisterer mere.

JEG SKULLE bare være på Bornholm i højst tre år. Bortset fra militærtjeneste har jeg boet på øen siden, først i mange år i Rønne, nu i Aakirkeby – Bornholms navle!

Min opfattelse er, at stort set alt, hvad jeg oplever, ser og erfarer, skal frem til en større kreds end inden for hjemmet fire vægge her ved Præstedammen.


Nyeste artikler